Viikon 37 talousvinkki – Matka-aika

Viikon 37 vinkki

Työntekijän matka-aika ja päiväraha

Työntekijä joutuu välillä matkustamaan työtehtävien vuoksi. Työmatkalla tarkoitetaan pääsääntöisesti matkaa, jonka työntekijä tekee varsinaisen työpaikan ulkopuolelle erityiselle työntekemispaikalle. Matkustamisella ei siis tässä tapauksessa tarkoiteta työntekijän asunnon ja varsinaisen työpaikan välisiä matkoja.

Työaikalain mukaan matkaan käytettyä aikaa ei lueta työajaksi, koska matkan aikana työntekijä ei tee työtehtäviään eikä ole työpaikalla työhön käytettävissä. Työasioiden hoitaminen tietokoneella tai puhelimella matkan aikana ei tee matka-ajasta vielä työaikaa. Työnantaja voi kuitenkin sopia tästä erikseen, että matka-ajasta maksetaan palkkaa.

  • Matka alkaa siitä, kun lähdetään kotoa tai varsinaiselta työpaikalta ja päättyy siihen, kun palataan kotiin tai varsinaiselle työpaikalle.
  • Esim. matka on alkanut kotoa maanantaina klo 5.30, kun on lähdettyä kotoa, ja päättyy tiistaina klo 10.30.
  • Ensimmäinen matkavuorokausi täyttyy tiistaina klo 5.30 ja siitä lähtee juoksemaan seuraava matkavuorokausi. 
  • Tässä esimerkissä toista matkavuorokautta kuluu 5 tuntia.
  • Työntekijä on siis oikeutettu yhteen kokonaiseen ja yhteen osapäivärahaan.
Ota meihin yhteyttä